Kruisberg Litouwen

Tot voor kort had ik nog nooit over de Kruisberg in Litouwen gehoord. Het is een plaats waar steeds meer mensen een kruis zijn gaan brengen. Van heinde en verre komen mensen om daar nu een kruis te planten. Er zijn grote en kleine kruizen. Het zijn er zoveel geworden dat het een ongeordende boel lijkt, op het eerste oog. Een afvalberg, volgens sommigen.

Op Goede Vrijdag, 30 maart, willen we u en jou vragen ook een kruis mee te brengen naar de kerkdienst. We mogen het zelf maken, precies zoals we het willen. Het enige voorschrift daarbij is; bevestig er een lusje aan, zodat het kruis op te hangen is! De kruizen mogen van takjes zijn gemaakt met wat wol als verbinding, van hout, van zachte materialen, gehaakt of gebreid, kaal of geschilderd, 5 cm groot of 50 cm groot.

KruisjePast dat allemaal wel bij elkaar? Wordt het geen ‘afvalberg’, hangend aan dat grote kruis dat in de kerk staat? Een chaotische boel? Het zou goed kunnen dat het allemaal niet zo bij elkaar past. En dat is precies de werkelijkheid van ons leven als gemeente. Het mooie is dat je je broers en zussen in Christus niet uitzoekt, maar dat ze je gegeven worden. Hoe verschillend zijn al die mensen die het Kruis belijden, die Christus belijden als hun Heer. Die ervan getuigen dat het Kruis een belangrijke plek inneemt in hun dagelijks leven. Hoe verschillen zij van elkaar, uiterlijk maar ook innerlijk en soms ook; in de wijze waarop zij hun geloof vorm geven. De bonte verzameling is representatief; geloven mag ‘eigen’ zijn. Zonder echter samen te vergeten, wij vinden elkaar maar op één plek echt. En dat is aan de voet van het Kruis, aan de voeten van onze Here Jezus Christus.

Het is dit Kruis dat gevonden wordt op de weg naar Pasen. Pas als je bij dit Kruis gestopt bent, kun je de Opgestane Heer ontdekken als de Levende. Hij gaf bewust Zijn Leven. Om het daarna weer terug in bezit te nemen….én ervan uit te delen. Glorie Hallelujah! Hij deelt ook aan u, aan jou, aan mij. Een Levende Heer. Die ook ons levend maakt.

Kruis maken

  1. Kies je materiaal en kleuren
  2. Bepaal de grootte
  3. Ga aan de slag!
  4. Bevestig een lus aan het kruis
  5. Maak je huisgenoten of vrienden enthousiast om ook creatief te worden

 

 

 

 

 

 

Were the whole realm of nature mine,
That were a present far too small;
Love so amazing, so divine,
Demands my soul, my life, my all