Dag zuster!

Eens stond ik voor de kassa met een mandje spullen, met een wit uniform aan. Ik kwam van mijn werk in het verzorgingstehuis waar ik een bijbaantje had om de studie te betalen, en was op weg naar huis langs de winkel gereden. Een donkere stem achter me zei ineens “Dag zuster”. Het was iemand uit de kerk waar ik en Peter (toen nog verkering met elkaar) in Veenendaal betrokken waren, ‘Sola Fide’. Ik hoefde niet eens om te kijken om te weten wie het was. Ik vroeg me even af of hij me ‘zuster’ noemde vanwege mijn outfit, of vanwege onze band aangezien we tot dezelfde familie van God behoorden. Ik dacht, wat maakt het ook uit, en antwoordde “Dag broeder!”  

Het is geen gebruikelijke taal in onze tijd, elkaar te ‘zusteren’ en ‘broederen’, en toch houd ik van die titels die we elkaar geven als we in de kerk voorbede voor elkaar doen, of als iemand wordt aangedragen voor een ambt, of bekend wordt gemaakt dat iemand belijdenis gaat doen, zoals br. Arlie Kanselaar binnenkort. Hoe oubollig het ook klinkt, het is een speciale manier om de familieband te benadrukken. Toen ik eens een jong stelletje uit Syrië sprak, gevlucht naar Nederland, vertelden ze hoe in hun koptische kerk de voorganger ‘vader’ wordt genoemd. Daarop zei hij: “Dan noemen we jou maar ‘moeder’”. Ik kon er niet aan wennen, maar vond het wel prachtig om te zien hoe het familiedenken in bepaalde stromingen nog sterker naar voren komt. 

In ontelbaar veel landen noemen mensen elkaar broers en zussen in Christus, en die band belijden ze ook te hebben met christenen wereldwijd. Veruit het grootste deel van onze familie woont in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. In Afrika ca. 542 miljoen christenen, in Azië 376, in Latijns- Amerika 575 miljoen, in Europa 560 miljoen, etc.

Als we de hoop verliezen op het aantal christenen dat deel uitmaakt van de wereldwijde ‘churchfamily’, omdat we in Nederland kerken zien slinken en het misschien lijkt alsof de boodschap van het Evangelie geen ingang meer vindt, dan is het goed breder te denken. En te bidden dat we hier ook weer de openheid mogen krijgen die er elders is. En we mogen dan ook breed bidden, zoals het ‘Onze Vader’, ons breed leert te bidden. Breed bidden voor al onze broers en zussen. 

Onze Vader, in de hemel, alle volken schiep U naar Uw beeld, dank U voor de wonderlijke verscheidenheid, van rassen, volken en culturen in deze wereld. Verrijk ons leven!