Luchtig over de drempel

Oudjaarsavond, misschien samen rondom de televisie? Omdat we niet goed weten wat anders te doen en je wilt daarbij niet missen wat er in ‘de wereld’ gebeurt. Het is niet makkelijk om tot diepgang te komen op de laatste avond van het jaar, een jaar waarin toch van alles is gebeurd en gepasseerd ook in ons persoonlijk leven. Ondanks alles wat er langs kwam, vluchten we misschien toch dat scherm in of het scherm van een mobiel. Misschien een oudejaarsconference aan. Uit traditie. Ze zijn er al zestig jaar die conferences, een Nederlandse en inmiddels ook Belgische traditie. De hang naar luchtigheid op deze avond is zo groot dat we ook luchtige troep aanvaarden om de gedachten te verzetten. 

Luchtig over de drempel. Cliché, zullen sommigen zeggen, als ik zeg dat ik graag luchtig over de drempel het nieuwe jaar in ga, en dat ik weet dat dat kan omdat we ‘gedragen’ worden. Een cliché die voor mij van ongekende waarde is geworden. Ik kan en wil in geen geval alleen de drempel over, het nieuwe jaar in en ik weet ook dat het niet hoeft. Gods Woord staat vol van Zijn beloften van aanwezigheid in mensenlevens. Door Zijn Almachtige aanwezigheid, drukt er minder op ons. Wij mogen lichter worden, het geeft lucht. Niet voor even, zoals een beeldscherm even de gedachten weg kan duwen. De Lucht die Hij geeft, is steeds iets wat Hij ons kan en wil geven.

Nodig Hem uit om je voor te gaan, 2018 in. Terwijl je dit leest bijvoorbeeld. Vraag Hem om met Zijn Geest je hart weer te doorwaaien, als een koele bries op een winterdag. Zodat je lucht krijgt, in het nieuwe jaar.